Actualment esteu veient A quina edat comencen a caure les dents de llet?

A quina edat comencen a caure les dents de llet?

Les dents de llet o temporals solen començar a caure a partir dels cinc o sis anys. Quan cau una peça, la dent definitiva pot trigar a sortir. És important, quan una dent de llet es comença a moure, no estirar-lo ni forçar-ne la caiguda.

Les dents temporals, conegudes com a dents de llet, són les que estan un temps limitat a la boca. Són les primeres dents dels nadons i els infants, i són més blanques que les peces dentals definitives.

Per norma general, és al voltant dels tres anys quan un nen o nena completa la seva primera dentadura amb les dents de llet, tot i que pot ser abans, o fins i tot després, perquè cada menor segueix un desenvolupament propi. Passarà el mateix amb la caiguda de les dents de llet.

Es calcula que a partir dels cinc i fins als dotze anys, els infants passen de vint dents de llet a les vint-i-vuit dents definitives. Habitualment, la caiguda de les peces temporals segueix l’ordre en què van sortir les dents.

Quan cauen les dents de llet

Quan els nens comencen a canviar les dents de llet per les peces definitives, ho fan seguint un ordre. Tot i que cada nen té uns temps, els odontopediatres sí que parlen d’una pauta generalitzada en la caiguda de les dents de llet.

Generalment, les dents de llet comencen a caure aproximadament als cinc o sis anys. En aquest moment, els incisius, que són les dents centrals davanteres, s’afluixen i solen ser les primeres a caure. Les últimes a fer-ho són, normalment, els molars posteriors, que solen caure entre els deu i els dotze anys.

Podem dividir la caiguda en dues àrees: 

  • Dents de llet inferiors. Els incisius centrals solen caure cap als cinc anys i mig o els sis anys. Els incisius laterals, a sis anys i mig. Els canins i el primer molar, generalment, cauen cap a nou o deu anys. Finalment, els segons molars cauen a onze anys.
  • Dents de llet superiors. En general, els incisius centrals cauen cap als set anys i els incisius laterals a set anys i mig. Els canins es muden a deu o onze anys. Finalment, els primers molars es desprenen a deu anys i els segons molars a onze anys i mig.

Molesta la caiguda de les dents de llet?

A vegades, els nens i les nenes poden notar certa incomoditat els dies previs a la caiguda. De totes maneres, és important que entenguin que, des que comença a afluixar-se una dent de llet, poden passar unes quantes setmanes fins que caigui.

També s’ha d’explicar als nens i les nenes que, quan ja ha caigut una peça de llet, la dent definitiva pot trigar a sortir. Es calcula que, fins i tot, podria trigar a aparèixer fins a uns tres mesos.

Quan una peça dental s’afluixa i la caiguda de la dent de llet és imminent, és aconsellable deixar que aquest procés tingui lloc de manera natural. És a dir, el millor per a la salut bucodental dels menors és no estirar ni forçar la caiguda. Així es poden evitar trencaments de la dent, ferides a les genives, fins i tot malalties per bacteris i dolor.

La importància de cuidar les dents de llet

Des de l’erupció de la primera dent de llet, aproximadament a l’any de vida, és important començar a practicar bons hàbits d’higiene bucal amb el teu fill. Establir una rutina i uns hàbits des de la infància farà que, en el futur, es pugui conservar la salut bucodental.

Quan les dents de llet comencen a caure, és indispensable reforçar aquesta necessària higiene dental i insistir en hàbits saludables com aquests:

  • Raspallar-se les dents almenys dues vegades al dia. Quan encara són petits, cal que els adults supervisin la neteja i els ajudin si cal.
  • Rentar correctament entre les dents cada dia. Per exemple, es pot fer servir fil dental i així completar la higiene correctament.
  • Prioritzar una dieta saludable i limitar els aliments i les begudes amb sucre.
  • Anar regularment a l’odontopediatra.

La Clínica Dental Atlàntida, formada per un equip multidisciplinari de professionals altament qualificats i amb una gran experiència, té cura de la salut bucal de tots els membres de la família. Demana cita al seu servei d’odontologia pediàtrica i cuida el somriure dels teus fills des dels primers anys. A més, tens a la teva disposició una assegurança dental amb una gran cobertura que et farà la vida més fàcil.

Deixa un comentari