Les dents de llet, que també es coneixen com a dents temporals, són les primeres que surten. S’estan un temps limitat a la boca i cauen de manera natural, fins que les reemplacen les dents definitives. Quan? Normalment, a partir dels 5 o 6 anys.
Al voltant dels 3 anys, habitualment, un infant ha completat la primera dentició, amb vint dents de llet. Però no serà fins als 5 o 6 anys que aquestes primeres dents s’afluixin i comencin a caure per deixar espai a les que seran les seves dents definitives. Tot i que, a vegades, aquest canvi es pot endarrerir i no ha de preocupar als pares, perquè depèn del procés de desenvolupament de cada nen. Els infants, a més, solen viure aquesta etapa com un gran procés i l’experimenten amb molta expectació.
Les dents de llet solen tenir un color més blanc que les definitives, que també es diuen permanents. En canvi, les dents definitives són més grosses i més esmolades.
Les dents noves no sempre surten ben col·locades, és normal. A vegades, com que són més grosses, les peces permanents no tenen prou espai i es van torçant. De manera progressiva, es van alineant per si soles. Tot i que sempre es recomana visitar l’odontòleg perquè avaluï cada situació.
Quan cauen les dents de llet?
Les dents de llet cauen perquè les permanents les empenyen. Les dents definitives van creixent a poc a poc i, al voltant dels 5 o 6 anys dels menors, comencen a reemplaçar les dents de llet. La majoria d’infants canvien la totalitat de la dentició, aproximadament, als 12 anys.
Les primeres a caure són les inferiors centrals i les superiors centrals. Són, precisament, les que també surten primer, a partir de l’any. En general, les dents es van canviant en el mateix ordre en què van sortir les de llet. Les següents a caure seran, per tant, els incisius laterals, els primers molars, els canins i els segons molars.
El nen o la nena pot notar certa incomoditat, els dies previs a la caiguda. És habitual que, des que comença a afluixar-se una peça dental, passin setmanes fins que caigui. El que és aconsellable és deixar que aquest procés tingui lloc de manera natural; és a dir, no estirar ni forçar la caiguda, per evitar trencaments de la dent, ferides a les genives, malalties per bacteris i dolor.
Quan ja ha caigut una peça de llet, la dent definitiva pot trigar a sortir. Es calcula que, fins i tot, uns tres mesos. Tot i que, a vegades, quan cau la de llet, la dent definitiva o bé ja ha sortit o bé es deixa veure al cap de pocs dies. A vegades, la peça permanent erupciona al costat de la dent de llet creant una segona fila. Aquesta anomalia és poc comuna i té lloc perquè no hi ha hagut un desgast previ de l’arrel de la dent de llet. S’acaba corregint quan cau la dent de llet.
Què és la dentició mixta?
És una etapa bastant llarga que abasta, aproximadament, des dels 5-6 anys fins als 12. És quan hi ha una coincidència de dents temporals i definitives a la boca. És a dir, durant un període llarg, l’infant conviurà amb tots dos tipus de dents.
Es tracta d’una etapa important per al desenvolupament de les dents i per a les estructures de la cavitat oral. Per això, és un moment ideal per fer periòdicament revisions odontopediàtriques. Els experts han d’avaluar el creixement de les peces i el desenvolupament del maxil·lar i la mandíbula.
La primera fase té lloc cap als 8 anys, quan la boca té una barreja de dents permanents i de llet. Més tard, cap als 11 anys, hi ha una segona fase quan surten, normalment, els canins definitius inferiors i els premolars superiors. Als 12 o 13 anys, ja cauen les últimes dents de llet.
Una bona higiene bucal
És important que, quan surti la primera dent de llet, l’infant prengui consciència de la necessitat de dur a terme una bona neteja oral.
I, quan comenci a perdre aquesta primera dentició, cal insistir en la importància d’adoptar uns bons hàbits i rutines sobre la salut bucodental. És crucial, perquè les dents permanents són les que tindrà la resta de la vida, i cuidar-les farà que s’evitin futurs problemes de salut dental.
Els consells per cuidar la salut bucodental en els nens són:
- Fer servir el raspall (mida) i la pasta de dents (nivell de fluor) adequats per a cada edat.
- A partir dels 8 anys, incorporar el fil dental o raspalls interproximals per evitar l’acumulació de placa bacteriana.
- Raspallar-se les dents després de cada àpat, per protegir-les de càries i infeccions.
- Els adults han de supervisar (i ajudar) sempre que calgui.
- Crear un moment relaxat i divertit amb la família. Compartir aquest hàbit pot ajudar a instaurar-lo a casa.
- Seguir una dieta saludable i variada, que limiti al màxim els aliments ensucrats, com ara els sucs embotellats, els ultraprocessats o la brioixeria industrial.
- Visitar l’odontòleg com a mínim una vegada a l’any perquè revisi l’estat de les dents i la boca.
Directora Olga Rabassa
Clínica Dental Atlàntida