Periodòncia

La periodòncia és l’especialitat de l’odontologia responsable de l’estudi, prevenció i tractament de les malalties que afecten els teixits que protegeixen, envolten i subjecten les dents. És a dir, la geniva, l’os alveolar, el lligament periodontal i el ciment radicular.

Periodòncia

La periodòncia és l’especialitat de l’odontologia responsable de l’estudi, prevenció i tractament de les malalties que afecten els teixits que protegeixen, envolten i subjecten les dents. És a dir, la geniva, l’os alveolar, el lligament periodontal i el ciment radicular.

Periodòncia

La malaltia periodontal és una patologia crònica, que pot ocasionar des de brots amb símptomes molt lleus fins a conduir a la pèrdua de suport de subjecció de les dents; és a dir, a la destrucció de les genives i l’os que subjecta les dents.

Les lesions periodontals tenen lloc a causa de l’acumulació de bacteris que, a vegades, alteren el periodonci. Amb el temps poden produir lesions en els teixits i provocar l’enrogiment i sagnat de les genives, de manera espontània o durant el raspallat. Si no es tracten adequadament, avancen progressivament i poden acabar provocant la caiguda de les dents i altres patologies.

Per exemple, diversos estudis han corroborat l’associació que existeix entre la malaltia periodontal i les alteracions cardiovasculars. La diabetis és una altra de les malalties relacionades amb les malalties periodontals, i s’ha corroborat una relació directa entre ambdues, ja que guarden components genètics i alteracions microbiològiques i immunològiques comunes.

La periodòncia inclou tractaments de diferents tipus de malalties, que poden anar des de les més lleus fins a les més greus.
 • Gingivitis: És la fase inicial de la malaltia periodontal i es produeix per l’acumulació de placa bacteriana. Els bacteris i residus s’adhereixen a les dents i es transforma en carrall si no es neteja adequadament. El carrall irrita i inflama les genives provocant enrogiment de la zona i el sagnat de les genives. Si no es tracta la gingivitis es converteix en periodontitis.​
 • Periodontitis: És una malaltia periodontal greu i irreversible, que afecta entre un 15% i un 20% dels adults d’entre 35 i 44 anys, segons l’Organització Mundial de la Salut. A diferència de la *gingivitis, significa la caiguda de peces dentals, sobretot en els adults.
 • Un estil de vida poc saludable: per exemple, seguir una vida on prevalguin els aliments inadequats, el consum d’alcohol o la falta d’exercici físic.
 • Fumar. El tabac és el factor de risc principal, ja que no sols afecta l’aparició de malalties periodontals, també a la seva progressió i afecta la cicatrització dels teixits.
 • Genètica. La predisposició genètica juga un paper important en el possible desenvolupament d’aquestes patologies.
 • Mala higiene oral. Una neteja oral mal realitzada augmenta, i molt, el risc de patir malalties periodontals.
 • Profilaxi professional. Si la malaltia es troba en la seva etapa inicial, cal eliminar els bacteris acumulats en les dents i sota les genives mitjançant aquesta neteja professional. Generalment, per a eliminar aquests bacteris s’usen les tècniques del raspat i allisat radicular.
 • Cirurgia periodontal. En malalties l’estat de les quals està més avançat, i sobretot és més greu, després de la higiene, es recorre a una cirurgia per a acabar amb les bosses periodontals de bacteris que es creen sota les genives. A vegades, és possible haver de recórrer a tècniques de regeneració òssia.
 • Revisió. Després d’haver tractat la malaltia és important acudir a totes les cites pautades, de manera periòdica, per l’especialista per a revisar l’estat de les genives.
 • La periodontitis és una de les patologies dentals més comunes, ja que afecta gairebé la meitat de la població occidental. La clau per a evitar-la és mantenir una bona higiene oral i realitzar revisions periòdiques amb l’especialista odontòleg per a poder realitzar un diagnòstic precoç de la malaltia.
 • A més, és important fomentar una major conscienciació i educació de la societat sobre aquestes patologies i les seves conseqüències. I cal recordar la importància de bons hàbits d’higiene i la necessitat d’abandonar el tabac en les consultes.

Salut per al teu somriure. Molta Salut!

Consulta els tractaments que posem al teu abast.

Vine a conèixer la nostra clínica.
Truca’ns al 93 217 22 99 o envia’ns un missatge a través d’aquest formulari.

Vols contactar amb nosaltres? Emplena el formulari.

  He llegit i accepto les condicions contingudes en la política de privacitat sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.
  Por favor, prueba que eres humano seleccionando el camión.

  Clínica Dental Atlàntida

  C/Enric Granados, 90, 92 baixos
  08008 Barcelona
  Telèfon: 93 217 22 99