Actualment esteu veient La periodontitis: La malaltia silenciosa

La periodontitis: La malaltia silenciosa

La malaltia periodontal (antigament denominada piorrea) és una patologia que afecta els teixits que envolten i sostenen les dents als maxil.lars (periodonci).

És una malaltia de naturalesa inflamatòria i de causa infecciosa (provocada per bacteris), i depenent del seu grau d’afectació la denominarem:

  • Gingivitis: Quan el procés inflamatori només afecta el teixit tou superficial (geniva), i no estan afectats els teixits que subjecten les dents (os).
  • Periodontitis: Quan el procés inflamatori afecta teixits periodonatls profunds i es produeix una destrucció de l’os i el lligament que suporten les dents.

Aquests processos inflamatoris rarament provoquen un dolor intens, i per això, la majoria de pacients no són conscients de patir cap malaltia.

Signes i símptomes que apareixen en les fases inicials de la malaltia:

  • Genives amb aspecte vermellós i sensació de cremor i dolor a la palpació, podent aparèixer sagnat en raspallar-se o de manera espontània (gingivitis).
  • Retracció de les genives (sensació de dents més llargues).
  • Augment de la sensibilitat dental, sobretot amb el fred.
  • Mobilitat de les dents.
  • Separació de les dents.
  • Halitosi (mal alè).

En casos avançats de la malaltia periodontal, apareixen ja signes de mobilitat de dents generalitzada, separació de les dents, abcessos i flegmons a la geniva.

En pacients que presenten malalties com la diabetis o patologies cardíaques, és de vital importància realitzar tractaments periodontals periòdics, ja que pot agreujar els processos inflamatoris.

També és molt important tractar-se periodontalment durant l’embaràs, ja que, a causa del canvi hormonal, es produeix la gengivitis gestacional, que cal vigilar que no pugui derivar en periodontitis de l’embaràs.

En pacients adults que estan seguint tractament ortodòntic, és molt important seguir fases de manteniment periodontal, ja que el moviment dental provoca remodelacions òssies que s’han de controlar.

La malaltia periodontal no desapareix del nostre organisme quan extraiem les dents. Sempre tenim bacteris a la cavitat oral. Quan les dents són reposades per implants de titani, els bacteris també hi poden anar i colonitzar i, si no se segueixen els tractaments periodontals necessaris, es poden arribar a perdre.

Com a conclusions, hem de dir que la malaltia periodontal no tractada i mantinguda porta a la pèrdua dental.

És una malaltia crònica. No la podem curar, però si se segueixen les fases les fases de manteniment pautades per l’especialista podem allargar durant molts anys les nostres dents.

Avui dia es treballa amb una ortodòncia conservadora i, per tant, hem d’afirmar que “com les dents naturals no hi ha res”.

Dra. Olga Rabassa

Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari