La doctora Olga Rabassa, directora de la Clínica Dental Atlàntida, recorda la importància que tenen les revisions anuals per tenir cura de la salut bucodental. També és indispensable fer una higiene dental correcta a casa.
Per aconseguir una bona salut bucodental és fonamental seguir una higiene correcta des de casa. Aquesta bona neteja s’aconsegueix amb un bon raspallat. I, evidentment, és important per a la salut de les dents visitar el dentista, una vegada a l’any, per fer-se una revisió dental.
En aquestes consultes, la higienista dental explica i detalla com es pot millorar la higiene dental a casa, com fer servir el fil dental i els raspalls interdentals, etc.
De totes maneres, el millor consell d’Olga Rabassa, directora de la Clínica Dental Atlàntida, per mantenir una bona salut bucodental és “anar al dentista quan no fa mal”. És a dir, sempre és més efectiu i millor tractar una càries, per exemple, quan encara no molesta. Per això, reforça la necessitat de “les revisions anuals”.
Els problemes principals d’una mala salut bucodental
La boca és la porta d’entrada de tots els bacteris externs. “Quan respirem, hi entren bacteris i, si s’ajunten amb els bacteris propis dels aliments, podem formar placa bacteriana”, explica Olga Rabassa.
Si no es neteja aquesta placa bacteriana, dona lloc a la tosca, que només es pot eliminar “amb una bona neteja per part dels professionals”. Si no es fa, la tosca pot provocar, per exemple, gingivitis, “una malaltia que si no es tracta a temps deriva en periodontitis, que ja és més greu perquè afecta la geniva i l’os”, detalla.
Paral·lelament, moltes malalties cròniques –com la diabetis i les patologies digestives– poden empitjorar a causa d’una mala salut bucodental. En aquests pacients, “és importantíssim portar un control exhaustiu en l’àmbit d’higiene i no saltar-se cap revisió”, puntualitza la directora de la Clínica Dental Atlàntida.
No és que una bona salut i higiene dental pugui prevenir algunes malalties, però “sí que pot millorar els pronòstics de certes patologies prèvies”, explica Rabassa. I és que, en resum, “tenir una boca asèptica i sense bacteris és el millor per a la salut”.
Consells per millorar la salut bucodental
Una bona salut comença per una boca sana. La doctora Olga Rabassa resumeix els millors tips per tenir unes dents sanes i fortes:
- Fer visites i controls anuals a la consulta del dentista.
- A casa, raspallar-se les dents tres vegades al dia.
- Reforçar el raspallat nocturn, que acumula tots els àpats del dia.
- No tenir pressa. Un bon raspallat dental no és la força que es fa, sinó l’estona que s’hi dedica.
- No raspallar fort. No s’eliminen més bacteris per raspallar amb més força.
- Es recomanen 2 minuts per a les dents de sobre i 2 minuts per rentar les peces de sota.
- Les dents superiors s’han de rentar de dalt a baix i les peces de sota, al revés, de baix a dalt.
- Després de fer servir el raspall, s’ha de fer servir fil dental i/o raspalls interproximals o interdentals, que ajuden a rentar la unió entre la geniva i la corona dental.
- Si feu servir col·lutoris, és important que no portin clorhexidina, perquè podria tenyir les dents de color marró per l’ús habitual.
- No feu servir només el col·lutori sense raspallar-vos les dents. El col·lutori no renta, només ajuda, per exemple, a tenir més bon sabor de boca.
- Més val fer servir raspalls –tradicionals o elèctrics– suaus. Així es fan massatges a la geniva, però no s’irrita.
- És important canviar el raspall quan comença a semblar una escombra. Per norma general, s’aconsella fer-ho cada dos o tres mesos, segons cada persona.
- Seguir una dieta sana i equilibrada, evitant sucres i ingredients àcids que facin malbé l’esmalt.
- No fumar ni beure alcohol de manera habitual. També fan malbé l’esmalt dental.
La salut bucodental en l’embaràs i la infància
Quan una dona es queda embarassada és important que no deixi de fer-se les revisions odontològiques. De fet, en aquesta etapa es recomana consultar el dentista perquè, amb el canvi hormonal, les dones poden desenvolupar patologies com ara la diabetis gestacional, que afecta en el terreny dental.
El primer trimestre de l’embaràs s’evitaran les radiografies, però es poden continuar fent les visites de control. Durant el segon trimestre, “es pot fer qualsevol tractament dental, perquè no afectarà el fetus sota cap concepte”, recorda la directora de la Clínica Dental Atlàntida. Això sí, el tercer trimestre, aconsella no anar al dentista per les molèsties que pot causar estar totalment estirada a la consulta.
D’altra banda, Olga Rabassa reforça la idea de fomentar una bona higiene dental des de petits. “És important tractar qualsevol càries en els nens abans que facin el canvi de dentadura per evitar futures lesions i infeccions en les dents definitives”, detalla.
La dentadura infantil consta de 20 peces. Per norma general, als tres anys els nens i les nenes ja tenen tota la dentició temporal i, per tant, és el moment d’insistir amb la higiene i el raspallat de les dents. “L’ideal és que es vagin acostumant a fer una bona neteja a casa i començar a fer les primeres revisions dentals a la consulta”, afegeix.
A més, a partir dels sis anys, surten els queixals definitius i comença a canviar l’oclusió. És a dir, la boca dels nens i nenes es prepara per a la dentició definitiva i “sí o sí, cal fer-se les revisions pertinents per prevenir, per exemple, problemes de maloclusió”.
En definitiva, per gaudir d’un somriure bonic i una salut bucodental excel·lent és important cuidar-se. Per això, la Clínica Dental Atlàntida posa a la teva disposició un equip multidisciplinari de professionals altament especialitzats a aconseguir la teva millor versió.
De la mateixa manera, l’assegurança dental d’Atlàntida et permet, pel preu d’una higiene dental, tenir coberts tot l’any serveis addicionals com l’endodòncia, la implantologia i la rehabilitació oral, que faran que la teva salut bucodental estigui controlada.