Actualment esteu veient Els problemes dentals més comuns durant l’embaràs

Els problemes dentals més comuns durant l’embaràs

La gingivitis, la inflamació i el sagnat de les genives són problemes dentals molt habituals durant l’embaràs. Les dones han de tenir una cura especial en aquesta etapa, ja que diversos estudis corroboren l’associació entre les malalties periodontals i els naixements prematurs.

L’embaràs és un moment de risc per a la salut dental de la dona. Més de la meitat de les dones gestants, per exemple, es veuen afectades per una gingivitis, pels canvis hormonals que es produeixen durant aquests mesos. En concret, a causa de l’augment de progesterona i estrògens, cosa que incrementa el flux sanguini de les genives, facilitant-ne l’envermelliment i la inflamació i el sagnat posterior, a l’hora de raspallar-se les dents.

Per això, la gingivitis, la inflamació i el sagnat de les genives són problemes dentals associats a l’embaràs. Tot i que semblen malestars inofensius, és important cuidar al màxim la salut bucal, ja que cada cop més estudis afirmen que hi ha associació entre la malaltia periodontal, els naixements prematurs i el baix pes en néixer.

La salivació excessiva, habitual durant el primer trimestre de l’embaràs, i les erosions dentals, desgastos a la superfície de les dents causades pels vòmits, són també altres afeccions freqüents els primers mesos de gestació. Per tot això, és aconsellable anar al dentista quan la dona és conscient que està embarassada, per prevenir aquests problemes freqüents i tractar-los de la manera més adequada, per tal que no s’acabin complicant i afectin, fins i tot, la salut del nadó.

Per exemple: si la gingivitis no es tracta a temps, i de manera adequada, es converteix en una periodontitis. És a dir, una infecció que pot arribar a destruir l’os on s’insereixen les dents i els teixits adjacents. A més, aquesta malaltia periodontal s’associa a un risc més elevat que s’avanci el part o que el nadó neixi baix de pes.

Segons l’Associació Nord-americana d’Embaràs (APA, per les sigles en anglès), les hormones de l’embaràs poden afectar la manera com el cos de la dona reacciona als bacteris, que poden conduir a una infecció periodontal i a dents adolorides. Finalment, les genives sagnants, els dolors i les genives infectades poden derivar en úlceres a la boca i un munt de molèsties addicionals.

Símptomes de problemes dentals durant l’embaràs

  • Mal alè
  • Dents amb mobilitat
  • Llagues a la boca o “bonys” a les genives
  • Espais nous entre les dents
  • Retracció de les genives o pus al llarg de la vora de la geniva
  • Genives vermelles, inflamades o altament sensibles
  • Dolor de dents

Prevenció i tractament

Per prevenir i tractar tots aquests problemes, s’aconsella fer-se una revisió específica per sotmetre’s a una revisió completa i a una bona neteja dental per eliminar la placa bacteriana i la tosca dentària, tan bon punt se sàpiga que s’està embarassada. I visitar el dentista en les diferents etapes de l’embaràs i, per descomptat, anar-hi en el moment en què es detecti el més mínim problema: dolor, sagnat de geniva, mobilitat d’alguna dent, etc.

Totes les dones embarassades han de seguir controls, durant la gestació, no només mèdics, sinó també odontològics, ja que el fracàs o el no tractament dels processos dentals pot tenir conseqüències no només per a la mare, sinó també per al nadó. Tot i la seva importància, des del Consell General de Dentistes d’Espanya i la Fundació Dental Espanyola adverteixen que només entre el 10% i el 12% de les dones embarassades a Espanya es fan una revisió odontològica durant la gestació.

De la mateixa manera, cal intensificar la higiene amb raspallats regulars i l’ús del fil dental, així com seguir una alimentació equilibrada. S’han de limitar els dolços i els aliments ensucrats. L’augment de la ingesta de sucre no fa més que incrementar la vulnerabilitat de l’esmalt, contribuint a l’aparició de les càries, per exemple. En canvi, una bona alimentació sana i equilibrada ajuda a proporcionar nutrients importants a la dona i al nadó que està creixent.

A vegades, les embarassades rebutgen el gust de la pasta de dents o del col·lutori habituals, fins al punt que senten nàusees i, fins i tot, abandonen la higiene dental. És un greu error. És fonamental trobar, entre els molts productes que hi ha al mercat, el que no produeixi aquest efecte i seguir una higiene completa.

Recomanacions durant el primer trimestre

  • Informar-se dels canvis orals que tenen lloc durant l’embaràs
  • Insistir en una bona higiene bucal i control de la placa bacteriana
  • Limitar el tractament dental a una profilaxi periodontal
  • Evitar les radiografies rutinàries.

Recomanacions durant el segon trimestre

  • Reforçar les mesures preventives: higiene bucal i control de placa bacteriana
  • Es poden fer les radiografies rutinàries, ja que la radiació és mínima i es posa protecció
  • Tractar les patologies orals actives, si n’hi hagués
  • En el segon trimestre es pot fer de tot.

Recomanacions durant el tercer trimestre

  • Reforçar la higiene dental
  • Evitar tractaments dentals durant la segona meitat del tercer trimestre

Directora Olga Rabassa
Clínica Dental Atlàntida

Deixa un comentari