Actualment esteu veient Les claus per combatre el bruxisme

Les claus per combatre el bruxisme

En els últims anys, han augmentat sensiblement els casos de bruxisme: un trastorn que sovint passa desapercebut i que està relacionat amb l’estrès i l’ansietat, respostes fisiològiques molt habituals en els excepcionals moments que estem vivint a causa de la pandèmia de la COVID-19. Però, què és el bruxisme?

Patir dolor de mandíbula o mal de cap a l´hora d´aixecar-se al matí pot ser conseqüència de patir bruxisme. Aquest trastorn, sovint desconegut per qui el pateix, fa que la persona estrenyi de forma inconscient la mandíbula, principalment durant les hores de son. Sense entendre d’edats ni de sexe, el bruxisme pot aparèixer en qualsevol moment i arribar a convertir-se en una malaltia crònica. Tot i que, afortunadament, es tracta d’una afecció que pot mitigar-se amb diversos tractaments.

En què consisteix el bruxisme?

El bruxisme és una malaltia. És una activitat fora de la normalitat (el que s’anomena “parafunció”) que, segons els experts, afecta un nombre de persones cada dia més elevat. De fet, els casos s’han multiplicat en l’última dècada. Una de les explicacions més comunes atribuïbles a aquest fenomen és la que considera que l’expansió del bruxisme va lligada al creixent ritme de vida que desenvolupa la societat actual, donada la relació existent entre aquest trastorn i l’estrès. De fet, aquest problema podria ser conseqüència d’estats alterats de nervis; és a dir, una reacció a les tensions acumulades. En qualsevol cas, s’ha observat que patir estrès augmenta la intensitat amb què es presenta el bruxisme.

D’altra banda, a més de factors psicològics, com l’ansietat i l’estrès, poden donar-se factors musculars que desencadenen el trastorn. A més d´això, influeixen diversos elements personals, com la manera d’encaixar les dents o la posició que s’adopta durant el son.

La persona que pateix bruxisme, també definida com a “bruxista”, té l’hàbit involuntari d’estrènyer i cruixit les dents. I, en aquest sentit, es diferencien dos tipus de bruxisme:

  • el cèntric, que consisteix en estrènyer les dents
  • l’excèntric, que consisteix en cruixir les dents (estrènyer les dents desplaçant la mandíbula)

Tots dos poden succeir de dia o, el que és molt més habitual, a la nit, mentre dormim. En aquest cas, qui pateix aquesta malaltia pot estar molt de temps sense assabentar-se, patint les conseqüències que se’n deriven d’això: desgast dental i dolors diversos. A banda, durant la nit, no hi ha pràcticament saliva i es converteix en un problema més patològic, ja que les dents no disposen de lubricació i s’acaben fregant dues superfícies quasi bé seques.

Els símptomes del bruxisme

Com qualsevol trastorn, el bruxisme provoca uns símptomes determinats que donen el senyal d’alarma perquè es posi remei al problema. Ara bé, identificar-los per un mateix no és fàcil. En realitat, en moltes ocasions, el problema és detectat per la parella, qui s’adona que, a les nits, la mandíbula del bruxista emet sorolls. En altres situacions, qui s´adona d´això és l’odontòleg, quan aprecia un desgast dental inusual o certa mobilitat a les dents.

D’altra banda, hi ha efectes causats pel bruxisme que es poden considerar símptomes, com els dolors produïts a la cara, especialment a la mandíbula, i els mals de cap o d´orella.

A més, el bruxisme pot ser causat per altres trastorns i conviure amb ells, com ara l’insomni, l’ansietat o els estats depressius. Sigui quina sigui la causa, és important tenir present tots aquests símptomes per a, en cas de patir-los, començar a tractar el problema amb la major celeritat possible.

Tots podem patir bruxisme

El bruxisme no és un problema que afecti un grup de la població o persones amb un perfil determinat. No obstant això, la tendència marca que el nombre de pacients femenines és una mica superior.

Es pot evitar el bruxisme?

El primer pas per evitar el problema és reconèixer-ho, per la qual cosa cal estar atent als símptomes esmentats anteriorment. Pel que fa a la prevenció, aquesta no té una utilitat destacada, ja que estrènyer la mandíbula o cruixir les dents és un acte involuntari. Tot i així, els següents consells poden ajudar a pal·liar el problema:

  • Realitzar una revisió dental amb certa periodicitat
  • Evitar les obertures pronunciades de la mandíbula
  • Intentar no mossegar-se les ungles
  • Donat el paper que juguen els nervis i l’ansietat en el desenvolupament d’aquest trastorn, cal procurar lliurar-se de l’estrès i portar una vida relaxada en la mesura del possible.
  • Evitar menjar xiclet, per evitar parafuncions orals

Seguir aquests consells i també fer servir fèrules dentals, no vol dir suprimir el trastorn, però pot contribuir a mitigar-lo notablement.

De quina manera es pot tractar?

Hi ha diferents maneres de fer remetre el bruxisme.

  • Fèrula de descàrrega: Es tracta del tractament més recomanat, tot i que el seu preu és una mica elevat. Consisteix en la utilització d’un protector bucal fet a mida, de manera que les articulacions i els músculs puguin descansar i s’eviti el xoc dental. D’aquesta manera es poden evitar els dolors posteriors i millorar el son, mitigant part del cansament i de l’estrès que el bruxisme pot ocasionar.
  • Acupuntura: Es pot emprar com un tractament alternatiu per reduir la tensió i els nervis que acumulem al llarg del dia.
  • Relaxació i exercicis musculars: Tenint en compte la relació de l’estrès amb el bruxisme, és important incloure en el tractament tècniques de relaxació i portar una vida més tranquil·la, lliure de nervis i tensions.

El bruxisme en l’etapa infantil

És habitual que, durant l’etapa infantil, sobretot entre els tres i els sis anys, els nens pateixin episodis de bruxisme transitoris. Es considera que són episodis normals i necessaris, que es produeixen amb freqüència entre els més petits, relacionats amb el recanvi dental. Si no provoca molèsties (mal de cap o de mandíbula, o problemes dentals), no ens hauria de preocupar, ja que acostuma a remetre sol. No obstant, si veiem que el bruxisme continua al llarg del temps, es pot demanar cita amb l’odontòleg per tal que revisi la boca del menor.

La incertesa provocada per la COVID-19 ha generat moltes situacions d’estrès i ansietat. El confinament, l’ús de les mascaretes, desconèixer quan s’acabarà aquesta situació… Tot això pot afectar la salut de grans i també dels més petits. De fet, alguns especialistes expliquen que cada vegada són més els pacients joves que presenten bruxisme.

Deixa un comentari