Actualment esteu veient 10 consells que no hem d’oblidar sobre un emblanquiment de dents

10 consells que no hem d’oblidar sobre un emblanquiment de dents

Tot el que cal saber de l’emblanquiment de dents

L’emblanquiment de dents és un tractament d’odontologia estètica que dona a les dents un color més blanc i brillant. Els darrers anys, gràcies a la seva eficàcia, és un dels serveis més sol·licitats en odontologia.

Amb el pas dels anys, però sobretot a causa d’una mala higiene oral i el consum recurrent de certs productes, les dents poden veure alterat el color. Hi ha diversos tipus de taques dentals, com les endògenes, que són causades per problemes en l’esmalt, i les exògenes, que generalment es produeixen pel contacte de les dents amb agents pigmentadors com el cafè i el tabac i altres tincions com el vi i substàncies presents en la dieta.

Per a moltes persones, unes dents fosques poden ser un problema social i els afecta la confiança i l’autoestima. Per contrarestar el color groguenc o marró resultant, els últims anys ha augmentat molt la demanda d’emblanquiment de dents, un procediment odontològic estètic que torna el color natural a les dents, aclarint-les i restituint un aspecte més jove i natural en el somriure.

L’emblanquiment de dents és un tractament que es pot fer qualsevol persona. Això sí, el Consell de Dentistes de l’Organització Col·legial de Dentistes d’Espanya recorda que és molt important que els dentistes estiguin capacitats per manejar els agents blanquejadors. És a dir, que estiguin formats en aquestes tècniques i que segueixin un protocol adequat de diagnòstic, planificació del procediment i manteniment dels resultats.

En aquest sentit, és responsabilitat d’aquests professionals explicar bé als pacients tant les indicacions com les contraindicacions de les tècniques d’emblanquiment de dents.

Els passos previs a un emblanquiment

Abans de començar a emblanquir les dents, cal fer una neteja professional de la boca. Després, el dentista ha d’establir el color que tenien les dents del pacient al principi i la causa de l’aspecte actual.

Amb aquesta informació, pot decidir quin tipus d’emblanquiment és el més adequat per a cada persona i els resultats que pot esperar. Generalment, l’emblanquiment dental es fa per igual a totes les dents. Hi pot haver casos en què alguna peça estigui més groguenca i s’hi focalitzi alguna sessió més per igualar el color.

Avantatges de l’emblanquiment de dents

 • Millora la confiança del pacient
 • Dona lloc a un somriure més blanc
 • Millora la higiene bucodental
 • Ofereix resultats molt ràpids
 • És un tractament indolor

Riscos de l’emblanquiment de dents

 • Augment de la sensibilitat dental
 • Cal seguir molt bé les indicacions del tractament per aconseguir els millors resultats.

Tipus d’emblanquiment de dents

Hi ha diversos tipus d’emblanquiment de dents, però tots es basen en el mateix principi: fer servir productes que es filtren a través de l’esmalt i augmenten el valor blanc de la dent.

 1. Emblanquiment de dents a la consulta. Es porta a terme a la clínica odontològica, per mitjà de l’aplicació d’un agent blanquejador activat per una font de llum.
 2. Emblanquiment de dents domiciliari. Es fa a casa del pacient, sota les indicacions del dentista. Es prepara una fèrula a mida perquè el pacient s’hi apliqui una mica d’agent blanquejador i el deixi actuar les hores que recomani el professional sanitari.

10 consells que no podem oblidar d’un emblanquiment de dents

Segons el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de València (ICOEV), és important incorporar certs hàbits abans, durant i després de l’emblanquiment:

 1. Un emblanquiment és un tractament odontològic, per tant, sempre l’ha de fer un professional i en un centre odontològic, on es faci un seguiment de tot el procés.
 2. Serà el professional qui decideixi el tipus de tractament –a consulta, domiciliari…– i quan visitar-lo per fer-ne el control.
 3. Abans de l’emblanquiment de dents, un odontòleg ha de fer un diagnòstic previ per tal de saber, per exemple, que el procediment no farà malbé teixits tous o genives.
 4. En la majoria de casos, un emblanquiment no causa dolor, però és possible que el pacient noti més sensibilitat a les begudes fredes. Solen ser unes molèsties passatgeres i el professional pot aconsellar tractaments o pastes dentífriques especials per pal·liar la sensibilitat.
 5. L’emblanquiment de dents no fa malbé l’esmalt. Però, per tal de garantir-ho, sempre és important fer-ho seguint les instruccions del dentista.
 6. Pot ser un gran risc per a la salut comprar productes blanquejadors no autoritzats o fer-se un emblanquiment sense la supervisió d’un professional.
 7. Una dent emblanquida es tornarà a enfosquir amb el pas del temps. Per tal que l’emblanquiment duri com més temps millor, és important prendre mesures de manteniment.
 8. Després d’un emblanquiment és rellevant evitar els aliments i les begudes que poden fer que el tractament s’esvaeixi i el color de les dents variï.
 9. El consum de tabac és un hàbit nociu que cal abandonar, per salut i perquè les persones fumadores tenen més tendència que les dents se’ls tornin a enfosquir.
 10. No hi ha pastes de dents emblanquidores. Només poden tornar la tonalitat original a la dent, però no l’emblanquiran i a més són molt abrasius per l’esmalt i poden fer que encara s’hi adereixin més les tincions amb l’us continuat. A més, els productes realment blanquejadors només els pot dispensar el dentista.

Olga Rabassa
Responsable Clínica Dental Atlàntida

Deixa un comentari