A vegades, quan ens mengem un gelat o bevem alguna cosa molt freda, notem cert dolor a les dents o les genives. Això es deu a la sensibilitat dental, que pot tenir lloc per diferents factors, com ara el desgast de l’esmalt o una possible càries.
Les genives es poden veure afectades per diferents problemes. Un pot ser una cosa tan senzilla com un mal raspallat diari, massa brusc, però les genives també es poden fer malbé a causa de malalties com la periodontitis i les càries. Aquestes afeccions, que generen inflamació a les genives, augmenten les possibilitats de patir sensibilitat dental, que no és una malaltia, però sí una molèstia per a qui la pateix.
Segons l’estudi ‘La sensibilitat dental’ del Consell General de Dentistes, la prevalença d’aquesta molèstia depèn, en part, de la font d’informació. Per exemple, si el pacient és el que avisa d’aquesta sensibilitat, les xifres estan al voltant del 35-40%. En canvi, aquestes xifres es redueixen al 15-20% quan són dades que procedeixen de les exploracions que fan els dentistes.
Què és la sensibilitat dental?
Si alguna vegada, quan ens mengem un gelat o bevem una beguda extremadament freda, notem cert dolor a les dents, segurament patim sensibilitat dental. De fet, n’és un dels primers senyals. També és comú amb ingredients molt àcids. Un consell: no mengeu res directament del congelador. És millor per a les dents que ens esperem uns minuts abans de menjar-nos el gelat que acabem de treure, per exemple.
La sensibilitat dental es manifesta així: dolor agut, de durada curta i sempre davant de determinats estímuls, com ara substàncies àcides, aliments molt calents o molt freds, etc.
Per això, l’estiu, que és quan venen més de gust les begudes amb gel, els granissats i els gelats, és un maldecap per a molta gent. I és que entre un 25 i un 30% de la població adulta pateix aquest tipus de dolor al llarg de la vida, segons un altre estudi internacional que avala l’informe anterior.
Aquestes en són les causes
Generalment, la sensibilitat dental té lloc quan l’esmalt que protegeix les dents s’afebleix o quan les genives s’inflamen o es retreuen. Així, doncs, la dentina queda desprotegida i exposada a l’exterior i el contacte amb aquests estímuls causa dolor. La dentina envolta la part més delicada de la dent, la polpa dental, i és allà on es trobem les terminacions nervioses i els vasos sanguinis.
L’esmalt es pot fer malbé com a conseqüència, per exemple, de la presència de càries, pel pas del temps o per malalties inflamatòries de les genives; és a dir, la periodontitis. És un trastorn que arriba després de no haver tractat prèviament una gingivitis i que pot ocasionar, fins i tot, la pèrdua de peces dentals.
La dentina també pot quedar exposada per culpa del bruxisme, un problema que consisteix en l’acte involuntari i inconscient de carrisquejar les dents. Amb aquest moviment, l’esmalt dental s’acaba desgastant, deixant les dents desprotegides.
Si patiu sensibilitat, és important que visiteu la consulta d’un dentista de confiança perquè us revisi la dentadura en profunditat i pugui descartar malalties o altres danys. Pot ser perillós per a la salut bucodental tenir la dentina erosionada i, a més, unes genives que no protegeixen les peces dentals.
Claus per a unes genives saludables
La hipersensibilitat dental se sol presentar entre els 18 i els 40 anys. Per evitar-ne les molèsties, no es tracta d’oblidar-se per sempre de menjar un gelat o de beure aigua molt freda, sinó de seguir certes pautes saludables i incorporar-les a les nostres rutines.
La sensibilitat dental es pot prevenir i tractar adoptant certs hàbits saludables. Aquests hàbits, alhora, ajudaran a preservar un somriure bonic i tenir unes genives sanes:
- Mantenir una bona higiene bucodental i no oblidar raspallar-se les dents després de cada àpat.
- Fer servir raspalls de dents de filaments extrasuaus.
- Fer servir una pasta dentífrica poc abrasiva.
- Fer servir un col·lutori específic per a dents sensibles.
- Consumir amb moderació begudes excessivament fredes o calentes i aliments que facin malbé la dentina, com ara els ingredients àcids.
- Visitar l’odontòleg periòdicament i anar-hi sempre que es noti dolor a les dents.
Olga Rabassa
Responsable Clínica Dental Atlàntida