Actualment esteu veient Símptomes de la gingivitis

Símptomes de la gingivitis

Gingivitis, com tractar-la?

El sagnat de genives, o gingivitis, ens avisa que el teixit de suport de les dents s’està danyant. En els nens, tal com passa amb els adults, aquest problema arriba després d’una acumulació de la placa bacteriana, derivada, en la majoria de casos, d’una mala higiene bucal. Amb una neteja correcta a casa, és possible prevenir aquesta patologia, que es caracteritza pel sagnat a l’hora de menjar o de raspallar-se les dents.

La gingivitis és la inflamació de genives que té lloc per l’acumulació de la placa bacteriana a la cavitat bucal pel fet de no eliminar correctament els residus de menjar que queden entre les dents i la llengua.

Un raspallat incorrecte, o la falta de raspallat, afavoreix que les restes alimentàries i els bacteris de la boca s’acumulin sobre les superfícies dentals.

Quina causa té?

Totes aquestes restes acaben formant la tosca, que s’acumula creant aquesta placa. Per tant, una de les causes principals de l’aparició d’aquest problema a les genives en els nens és una mala higiene dental.

Però hi ha altres factors de risc, com ara l’ús d’alguns medicaments o, per exemple, els canvis hormonals propis de la pubertat. I, com en l’estat de salut general, l’alimentació hi influeix i molt. El consum d’aliments amb sucre elevat incrementa els bacteris i la placa, que s’acumulen al voltant de les dents. És a dir, augmenta les probabilitats de tenir gingivitis.

És molt important tractar correctament una gingivitis, ja que si no s’elimina produeix inflamació i acaba derivant en periodontitis, un trastorn molt més greu que pot comportar, fins i tot, la pèrdua de peces dentals.

Símptomes de la gingivitis

Els símptomes de la gingivitis en adults i nens són pràcticament els mateixos. Es recomana que els adults observin, de manera regular, l’aspecte de les genives dels menors. És la millor manera per diagnosticar una gingivitis a temps i tractar-la al més aviat possible.

Cal comprovar el teixit gingival, que ha de ser de color rosat pàl·lid i ferm. Quan canvia de color, de mida o de consistència, alerta que hi ha algun problema a la cavitat bucal. Començar el tractament per a la gingivitis en els nens tot just apareixen els primers símptomes evita complicacions més greus.

Alerta quan hi ha…

  • Inflamació i envermelliment de les genives: sens dubte, és el símptoma més comú
  • Dolor a les dents: no sol ser constant, sinó quan es toca la geniva
  • Sagnat a l’hora de menjar: quan es mosseguen certs aliments, és possible sagnar
  • Sagnat a l’hora de raspallar-se les dents: encara que sigui un raspallat suau
  • Mal alè: a causa de l’acumulació de placa bacteriana
  • Sensació que les dents se separen: sol ser un símptoma de la gingivitis infantil


Hi ha tractament?

Sí. El tractament per a la gingivitis és fàcil. En definitiva, es tracta d’eliminar i controlar la placa bacteriana que ha originat el trastorn. Per aconseguir-ho, s’han de seguir cada dia certs hàbits d’higiene a casa i, a més, visitar el consultori odontològic amb regularitat.

Higiene dental

És important que s’incorpori en la rutina uns hàbits correctes en la higiene dental. En aquest sentit, els adults s’han de convertir en un autèntic referent d’una higiene oral responsable, i ensenyar als fills la importància de tenir cura de la dentadura i de com n’és de positiva la rutina de salut bucal per gaudir d’una bona salut.

Les recomanacions principals són:

  • Raspallar les dents des que surten, amb un raspall de cerres suaus i capçal petit
  • Raspallar dent per dent en totes les cares de cada peça, i parar un èmfasi especial entre la geniva i la dent
  • Raspallar-se sempre les dents després dels àpats i que la neteja duri com a mínim dos minuts
  • Complementar la neteja amb fil dental per eliminar la placa bacteriana entre les dents
  • En nens de menys de 7 anys, sempre ajudar-los i supervisar-los en el raspallat. A partir d’aquesta edat, es comencen a rentar les dents correctament, tot i que s’ha de supervisar al final
  • Assegurar-se que, a més de raspallar-se totes les dents, els petits s’eliminin els bacteris de la llengua
  • Seguir les recomanacions de quin tipus de pasta dental amb fluor –i sobretot, amb quina dosi– és la més convenient segons l’edat del menor
  • Portar els nens a revisions odontopediàtriques de manera regular. Si cal, l’especialista complementarà el tractament de la gingivitis


Dra. Olga Rabassa
Clínica Dental Atlàntida

Deixa un comentari